Op 13 april 2019: Zingen volgens de Lichtenberger methode.

Lekker ontspannen zingen: wie wil dat nu niet? Bij het zingen zit ons denken en blokkerende veronderstellingen vaak in de weg van wat we voelen èn horen.

Begeleid door de ervaren docent en zangeres Christina Völtl hebben 20 zangers en zangeressen kennis gemaakt met de Lichtenberger methode. Dit is een manier van zingen (en spreken) waarbij je leert om de resonantie in je lichaam direct te laten bijdragen aan de verrijking van de klank, zonder controlerende druk: een principe van zelforganisatie van de klank in je lijf: een ware ontdekkingsreis met elkaar aan langs de mogelijkheden van de stem.

Het was een geweldige ervaring.

De deelnemers hebben deze dag ervaren om gemakkelijker en vrijer te zingen, solo en samen. En hebben zo meer plezier en zelfvertrouwen gekregen in het zingen. 

25 november 2017: Close Harmony

Close Harmony zingen is leuk om te doen maar beslist niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

Annelies van Gent (muziekvangent) leerde zo’n 25 zangerse en zangeressen de beginselen van het close harmony zingen. Na een inleiding in de daarvoor benodigde technieken is er tijdens de workshop aandacht besteed aan onder andere akkoorden, ritme en klankkleur.

Het resultaat was dat de deelnemers voor en met elkaar de vooraf ingestudeerde stukken verrassend “close harmony” neerzetten. Een hele leerzame en vooral leuke ervaring.

9 april 2017: “Improviseren kun je leren”

Sommige mensen zeggen: ‘improviseren dat kan ik niet’. Maar realiseer je dat je dat eigenlijk elke dag de hele tijd aan het doen bent. In je spreken en in het bewegen. Er zijn altijd dingen die je niet kan voorzien en waar je op moet reageren. Als je iets zegt, weet je eigenlijk ook niet van te voren wat er precies uit gaat komen, tot het moment dat je het doet. Een verrassende bezigheid. In het zingen is het niet veel anders. Je opent je mond en laat klanken komen. Weet je van tevoren hoe het gaat klinken of, nog moeilijker, hoe het samen gaat klinken met anderen?

Tijdens de workshop onder leiding van Nicoline Snaas (www.nicolinesnaas.nl), zangpedagoog hebben de deelnemers daadwerkelijk mèt elkaar ervaren dat ze kunnen improviseren aan de hand van samenzang, solozang, ritmes / riffs, grooves, melodie, met of zonder piano. Voor de deelnemers is het een waar feest geweest en een verrijking van hun vaardigheden.  

6 november 2016 “De techniek van het ensemble zingen”.

Op zondag 6 november 2016 organiseerde Floreat Musica het Zangatelier “De techniek van het ensemble zingen”. Hier troffen uiteindelijk 20 zangers en zangeressen elkaar in een muzikale workshop, ingericht en begeleid door dirigent en componist Jeroen Spitteler (Jeroen Spitteler).

Luisterend zingen, zuiverheid en ritmische alertheid, zingen in stroming (voelervaren versus bedenken), performance in diverse samenstellingen (duo’s, kwartetten en als geheel ensemble) kwamen daadwerkelijk aan de orde in diverse akoestieken in het Kunstcentrum Haagweg 4.

Floreat MusicaFloreat Musica Zangateliers